Besök på Medeltidsmuseet 27 november 2018
Stockholm är en fantastisk museistad, en av de mest museitäta städerna i världen! Och Vattenfallsveteranerna tycks uppskatta museer! Besöket på Medeltidsmuseet under Norrbro övertecknades omgående, vi var över 30 veteraner som samlades en fin novemberdag för att ta del av Stockholms historia.
 
Bakgrunden till  museet tillkomst är en planerad garageutbyggnad på Helgeandsholmen för riksdagen på 1970-talet.Det blev inte mycket till garage då de omfattande fornlämningarna som upptäcktes tidigt i arbetet ville bevaras, bl.a. en tegelmur uppförd av Gustav Vasa på 1530-talet och en kyrkogård tillhörande det medeltida Helgeandshuset. Efter omfattande utgrävningar med en rik flora med fornfynd öppnades Medeltidsmuseet 1986.
 
Vi fick en mycket intressant presentation av museet och Stockholms historia av vår välinformerade guide. Över en modell över det medeltida Stockholm (vars namnursprung inte är helt klarlagt) fick vi veta att staden grundades på vid mitten av 1200-talet. På grund av landhöjningen fick de gamla handelsplatserna i Mälaren (Birka, Sigtuna) mindre betydelse och det behövdes en ny omlastnings- och stapelplats. I slutet av 1200-talet hade staden vuxit till en av de största i landet. Den bestod under medeltiden i stort av Gamla Stan, eller Stadsholmen som ön kallades. Välkända gator som Väster- och Österlånggatan fanns redan då.

Vid rundvandringen i museet fick vi veta mer om muren och att teglet som den bestod av var en eftertraktad vara. Genom Gustav Vasas reformation fick man dock tillgång till tegel bl.a. från rivna kloster på Helgeandholmen. 

Vår kunniga guide.                                                 Delar av Stockholms stadsmur

 
Vid Skampålen presenterades de "brottsvårdande" myndigheternas framfart på medeltiden. Stöld betraktades t.ex. som allvarligare än dråp. Första gången någon ertappades med stöld, kunde man komma undan med böter eller en vistelse i skampålen. Andra resan innebar förlust an någon kroppsdel och en tredje gång innebar döden. Äktenskapsbrott ansågs också extra allvarligt. Kvinnan straffades genom att ledas ut från staden bärande på "Stadens stenar", en börda på 26 kilo. Vid återkomst till staden väntade avrättning. Den manliga syndarens straff var av det slaget att det inte lämpar sig för tryck.

De 26 kilo tunga stenarna

 

Framför en replik av ett existerande hus vid Västerlånggatan fick vi veta mer om att vara borgare i staden, vilket inte tillkom vem helst. Man skulle helst vara mästare i något hantverk eller handelsman och man skulle äga bostaden man bodde i. Ett sätt  var också att "konservera" änkan efter en borgare, dvs. gifta sig med henne. 

Tegelvägg                                                            Medeltida stadsgata   

 
En annan inblick i medeltidens vardag fick vi framför ett verk av den holländska konstnären Brueghels dä, en omfattande beskrivning av de olika lekar som roade barn och vuxna på den tiden. Några kände vi igen medan andra var obekanta och kanske lite tveksamma. Men lekte gjorde man även på medeltiden!

Tavla med lekmotiv

 

Hälsotillståndet var inte det bästa i den medeltida staden. Man levde inte länge, 40-50 år om man hade tur. Och farsoter som pesten drabbade hårt. Den välbekanta böldpesten var överraskande nog att föredra av de olika pestvarianterna, blodpesten t.ex. innebar döden inom något dygn. Åderlåtning var populärt som ett universalmedel mot de flesta sjukdomar och tandproblem fixade  smeden.
 
Besöket innehöll också några ord om det berömda Riddarholmsskeppet. Dess osäkra historia håller på att skrivas om som resultat av ett omfattande forskningsprojekt. Från att man tidigare har trott att det kunde ha varit t.ex. ett vikingaskepp eller en bondeseglare är dagens uppfattning att det är resterna av ett av våra (Gustav Vasas) första krigsskepp med 100 mans besättning. Museet är i färd med att helt ändra presentationen av lämningarna efter skeppet.

 
En timme avlöpte snabbt i den kunniga guidens sällskap. Här finns stora möjligheter att lära sig mer om Stockholm vid fler (kostnadsfria) besök. Rekommenderas!


* * * *

Text och foto: Morgan Andersson